Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че ще предаде ратификацията

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че ще предаде ратификацията
Коментари Харесай

Турция пуска Швеция в НАТО през есента

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че ще съобщи ратификацията на кандидатурата на Швеция за НАТО в Народното събрание, когато тя бъде отворена още веднъж през есента , оповестява " Ройтерс ".

" Искаме този развой да завърши допустимо най-скоро ", увери турският президент.

Той още веднъж добави, че чака Стокхолм да предприеме някои стъпки против тероризма в подмяна на утвърждението.

На конференция след срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Ердоган сподели, че Швеция ще даде пътна карта на Турция по отношение на стъпките, които ще предприеме, преди ратификацията да бъде изпратена в Народното събрание.

Турският парламент затваря в края на седмицат а и ще заседава още веднъж през октомври.

Припомняме, че Анкара отстояваше ратификацията месеци наред, обвинявайки Швеция, че прави прекомерно малко против хора, които Турция счита за терористи, основно кюрдски членове на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК).
 Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО
Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Важно решение за бъдещето на Алианса

По-рано тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че по време на срещата си с Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристершон турският президент се е съгласил да внесе в Народното събрание за ратификация протокола за приемането на Швеция в НАТО.

От една година Ердоган блокира присъединението на Швеция към НАТО, а в понеделник ненадейно съобщи, че няма да даде зелена светлина за това, в случай че Европейският съюз не размрази договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз.

Турция също по този начин упреква Швеция, че е приела кюрдски бойци.

Като един от 31-те членове на НАТО, Турция има право на несъгласие върху присъединението на всяка нова страна към групата.
 Швеция в НАТО: Какво значи това
Швеция в НАТО: Какво значи това

Шведската войска е основана с една цел - да стопира Русия и в този момент ще пресече достъпа й до арктическия и балтийски район

Понастоящем Турция и Унгария са единствените две страни членки на НАТО, които към момента не са утвърдили молбата на Швеция за участие.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР